Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

04 January 2011

HARI PERTAMA UMMI SETELAH 4 BULAN

4 Jan 2011....
Hari ni hari pertama aku bekerja setelah 4 bulan berjimba rumba di rumah bersama 3R..
Adoiyaiii bayangkan la 4 bulan bersuka ria melayan kerenah 3R...
even kadang2 dorang buat perangai tak nak tido, buat perangai nak berdokong sepanjang masa,
tapi sumpah...itu lah moment yang paling best sekali...

Oh ye, lupe lak nak cite, mesti ada yang tertanya-tanya nape aku cuti sampai 4 bulan ek?
~ooppss sorry, perkataan ek itu memang trademark org Johor ok~
Sebenarnye cuti bersalin cume 2 bulan je, dan aku sepatutnya dh kembali bertugas pada 1/11/2010,
tapi disebabkan tak rela meninggalkan 3R yang baru berumur 2 bulan tu duduk ngan bibik,
maka aku pun sambung amik unpaid leave selama 2 bulan lagi...
errrr..dah la mase dekat-dekat nak bersalin dulu dah mc 3 minggu..mak aihh dekat 5 bulan rupe nye
aku tak keje....ehh tapi ok ape, org lain beranak sorang dapat maternity leave 2 bulan,
aku beranak 3 orang patutnye dapat cuti 6 bulan tau...
kuikukui..ape kau fikir Majlis Bandaraya Johor Bahru tu vapak kau yg punya??

Hari ni aku bangun tanpa semangat yang waja..chewaahhh
Sumpah..langsung tak bersemangat nak pergi kerja...
Lepas aku dah siap-siap mandi & pakai baju, aku jengah 3R..

Alahai....Raniya tgh tido dengan muka yang sangat kesian...
Adoiii first day ummi nak keje dia buat muke camni plak....sedih woo...



Raiyan plak tgh isap susu ngan Mbak Yaya..pon memandang ummi dengan muke kesian jugak..



Raiyna pon tido gak....huhhh aku ni lemah tol tengok muke dorang time tido..sebak you...



Owwhhh..a goodbye kiss for Raniya...



A goodbye kiss for Raiyan



Last but not least...a kiss for Raiyna..

Ehhh...lepas kena kiss dengan ummi, terus si kecit ni menggeliat2 manja....


Pastu tersengih2 pandang ummi...uwwaaa tak senonoh arr Adek nih...ummi dah nak feeling2 goodbye, dia buat muke manja plak....

Pastu aku pon bergambar ngan dorang..kengkonon nye nak buat lepas rindu kat opis nanti...

Raniya bucuuukkk...sleep tight ye laling..



Raiyan mashaammm...jangan nakal2 ye bambam...




Raiyna baciinnn...jangan asyik nak berdokong je tau...

Dan aku pon memulakan lembaran baru...menuju ke opis dengan 50% keikhlasan...
Sob..sob...sangat sedih berada di opis...walaupun senyuman tak lekang dari bibir setiapkali mendengar ucapan tahniah dari kengkawan, tapi hakikatnya.....


Kena plak melayan kerja-kerja yang terpending sepanjang 4 bulan ketiadaan ku..huhu..


Sumpah!!! Jasad aku kat opis...tapi hati nuuuunnn jauh di Stulang...


Ok..rilex rilex rilex...baru first day ok!!! Lame2 nanti ok lah ni...
Biase la dh 4 bln berkepit ngan anak, mesti la rase kosong sket kan....
dah..dah..dah..keje!!!! 



Selepas 15 minit buat keje.......




Pastu sambung wat keje lagi...15 minit kemudian.........




Pastu keje lagi...15 minit selepas itu....





Dan bekerja lagi....dan 15 minit seterusnya..........




Uwwaaa...sumpah!!!! Takleh wat keje!!!!!

Dan saat-saat yang ditunggu pon tibe......




Yahooo.....jom balik!!!!



Thumb-out dulu ok...
dan selepas itu....mari memecut!!!!!!!

Sampai je rumah...sessi gomol-menggomol pon bermula......
Yeeehhaaaa!!!!!



Haaa...tu lah cerita di sepanjang ari ni...
Hari pertama yang penuh emosi....
Elehhhh macam aku sorang je pernah rase camni kan??
Orang lain pon pernah gak kan.....kecoh la ummi ni....
Walau ape pon, aku akan cuba biasakan diri dengan situasi camni hari demi hari....
Demi sesuap nasi...ambooiiiiiiii

(Raiyan)


(Raiyna)

Raniya???? Raniya tengah tido mase aku balik...
Biase la si kakak tu, petang2 dia bantai tido cukup2...
malam2 nanti time ummi nak tido baru bulat mata dia..





7 comments:

Mama Kembar 3 said...

1st day keja lepas cuti beranak tu mmg seksa, nak melangkah kluar umah tu berat je kan. tp dun worry, lama lama biasa lah, walau pun rasa rindu kat anak anak tu tak pernah kurang. tiap tiap ari tunggu time balik keja je hehehe

achik ezam said...

alala comeynya baby2 tuh...gerammm sangat....

muke kt opis tu mg tableybleh...hahahaha

anakibu said...

moga family kembar 3 happy selalu...

Rusnah Zamzam said...

mak pun dulu sama gak.....nasib baik baby tinggal dengan nenek dia maser tu.....okey lah gak....x perlu risau....itu masa 1st baby....yang syoknya selepas dapat baby sitter tahu apa dia buat.....
mak ader simpan susu badan dlm freezer untuk dipanaskan bagi baby minum....
budak ni blh bagi condence milk dan bila blk dari sekolah tengok baby dah siap mandi.........
aduhai....U know maid tu baru umur 16 tahun....menggigil badan......

Marsha said...

mesti kelam kabut kan tatau nak gomol yang mana satu dulu... heheheheh

de' Elle Norizi said...

alahai mesti sebak..kat opis pl terasa tak sedap ati mmanjang..Elle ni,da 14bulan tak keje sb perasaan ni laa..tak dapat nak tinggalkan cikLuna,lbh2 lagi nenek/opah tak dapat nak jaga..nak bgi bibi jaga?uh..nak hantar rumah org?aiii tak sgup..sudahnye..makan cukup2 je la yea..sb yg 'sesuap nasi' ni tak dapat nak tinggalkan anak..huuhu..

Sricahaya said...

comelnya 3R...
mesti rindu kat 3R bila kejekan..
rasa tak sabar2 nak balik..