Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

31 December 2010

365 HARI...ANTARA TAWA & AIR MATA

Alhamdulillah..
Syukur kepada Allah kerana memberi ruang untuk aku bernafas di sepanjang tahun ini..
Terlalu banyak episod di sepanjang drama kehidupan..
Keseronokan, kenikmatan, kesedihan, kesenangan..semuanya bagai memberi gambaran untuk aku terus bersyukur di atas pemberian oleh-Nya...

Ya, Dia Maha Pengasih, Maha Penyayang..
Minta lah apa saja, Dia pasti kurniakan..
cuma masa dan ketikanya saja yang menentukan...
Asalkan terus berusaha dan redha dengan segala ketentuan..

2010 menyaksikan pelbagai peristiwa suka dan duka..
Ya, kalian sendiri sedia maklum, sudah pasti kehadiran 3R adalah suatu anugerah yang akan membuatkan bibirku tak lekang dari terus menyebut kalimah ALHAMDULILLAH...


Enam tahun aku meminta anugerah itu dari-Nya, entah berapa banyak air mata sudah ku tumpahkan di atas sejadah..siang & malam..hanya itu yang aku pinta dari-Nya
Sehingga ada ketikanya aku bagaikan pasrah dan mengalah...
Suara hati pernah berkata : BIARLAH...KALAU SUDAH INI TAKDIR NYA
Ternyata, selagi kita nekad & terus berusaha,
ternyata apa yang kita minta akan diperkenankan-Nya

Namun..di sebalik segala kegembiraan, aku tak akan lupakan detik 29 July 2010..
Ya, hanya sebulan sebelum kelahiran Raniya, Raiyan & Raiyna..
Tarikh itu lah habibi kehilangan ibunya yang tersayang..
Waktu itu 3R sudah 7 bulan di dalam rahimku...
Allahyarhamah Hajjah Sharifah Badariah binti Syed Ahmad Al Attas..
Arwah pergi tanpa petanda awal...dalam masa satu hari mengadu sakit perut, dia akhirnya pergi menyahut panggilan Ilahi...


Aku tahu habibi terlalu sedih dengan pemergian ibundanya...apatah lagi habibi antara anak yang paling rapat dengan arwah..
Sewaktu aku disahkan mempunyai 3 janin di dalam rahim, arwah lah di antara orang yang paling gembira..
Dari segi luarannya arwah memang jenis yang berwajah serius, tapi aku tahu di dalam hatinya dia sangat gembira menantikan kedatangan cucu-cucu triplets nya...
Setiap kali arwah & habibi berhubung melalui telefon, pertanyaan pertama yang akan terpacul dari mulut arwah adalah MACAMANA LINDA? DIA SIHAT?  

Pemergian arwah begitu mengejut..tinggal dua bulan saja lagi sebelum cucu-cucunya keluar..
kadang2 terfikir juga, kenapa Allah tak tangguhkan pemergian arwah untuk sebulan lagi??
Sekurang-kurangnya, berilah kesempatan untuk arwah memangku cucu-cucunya..
berilah peluang untuk arwah mengucup pipi Raniya,
megusap ubun-ubun Raiyan,
menggenggam jemari halus Raiyna..
Ya, tiada siapa yang bisa persoalkan..
Itulah yang dinamakan qada' dan qadar..
dah ditakdirkan 3R tidak dapat bersua dengan Ababa mereka...
29 July Ababa pergi..29 Ogos triplets lahir ke duniawi..
cantik sungguh percaturan ini...




Setengah jam sebelum arwah pergi, aku terlebih dulu mendapat petanda.
Sewaktu arwah sedang nazak di Hospital Sultanah Aminah JB, malam itu aku tak lena tidur.
Luar biasa sungguh gerakan 3R pada malam tu...sekejap mengeras, sekejap menendang...
Pergerakan aktif mereka membuatkan aku jadi sesak nafas...
Dan tak lama lepas tu, aku mendapat perkhabaran dari habibi bahawa arwah mak dah tiada...
Sejurus mendapat berita, Raniya, Raiyan & Raiyna terus senyap..
ohhh rupa-rupanya anak-anak ku dah dapat merasakan yang Ababa mereka akan pergi...
akhirnya, triplets ditakdirkan tidak dapat bersua dengan Tok Ma (bondaku),
Tok Habib (ayahanda mertua) dan Ababa (bonda mertua)...
takpe lah nak, ummi pasti Tok Ma, Tok Habib dan Ababa sedang tersenyum melihat cucu-cucunya dari 'sana'....

Itulah antara peristiwa terpenting yang menjadi lipatan sejarah di sepanjang 2010..
kelahiran 3R dan pemergian bonda mertua...
kini 2010 kian melabuhkan tirainya..
tepat jam 12 nanti, semuanya akan berakhir dengan CUT !!!!!!!
dan kita lakonkan episod kehidupan di layar baru....

Azam baru??
Ya, aku punya azam!!!!!

Azam 1
Ingin jadi ummi terbaik buat Raniya..Raiyan..Raiyna



(my Kakak)


(my Abang)


(my Adek)


(Raniya)


(Raiyan)


(Raiyna)


Azam 2
Ingin jadi isteri terbaik buat habibi..






Azam 3
Ingin jadi anak terbaik buat papa



Azam 4
Ingin jadi yang terbaik buat diri sendiri...


Semoga 2011 akan menjanjikan sejuta kebahagiaan & kesenangan hidup buat kita semua..
Tata 2010...Hello 2011...


YEAYYY!!! WE TURN TO 4 MOS

28 Dec 2010..3R dah 4 bulan dah..
Macam biasa lah, gi klinik untuk monthly check up..


Kali ni tak de suntikan imunisasi..just check up biasa je..
timbang-timbang..tengok2 mata..tengok2 telinga..picit2 kaki..




Alhamdulillah semua nya ok...
Kenaikan berat badan tak berapa banyak, tapi doc cakap its normal utk baby2 yg dilahirkan pre-matured..
Raniya & Raiyan ok, berat badan melepasi garisan kuning, thats mean healthy..
yellow line considered as kurang zat...
Sian Adik Raiyna, berat dia masih dalam garisan kuning tu..
Tapi doc cakap takpe, lagipun Raiyna lahir dengan berat 1.8kg, so don't expect berat dia akan naik sama macam kakak dan abang...owhhh ok doc!!



PHOTOSHOOT NAN ADO...

Ahad, 26 Dec 2010....wahhhh best tol mood pagi ni...selalunye lepas subuh je, bulu mata ni rasa macam ada tarzan bergayut (errr nak sebut setan bergayut macam tak best plak kan) Hmmm pagi ni rasa fresh sangat..

Maka aku pon ajak la habibi jalan2 kat bawah, bawak 3R sekali..Kat depan rumah aku ni ada laut..so setiap pagi, memang meriah betol kat situ..meriah dengan orang2 yang membeli hasil tangkapan laut yang dijual oleh masyarakat orang asli..Hambik kau, bahasa macam buku teks geografi..

Sambil bawak triplets jalan2 amik angin laut, tujuan aku sebenarnya nak snap2 gambar 3R kat tepi laut tu...siap bawak kamera ok...nak amik gambar ngan henpon murah ni takut tak cantek nanti...hambooiii....

(disebabkan masih awal pagi, so x payah mandi dulu la ye..hihi..lgpun bau masham dia tu yg shedap)



ooppp ooppp...sebelum layan gambar2 seterusnya, saya ingin tekankan di sini bahawa yang memakai jumper-suit biru itu adalah Raiyna...hadooiii la bibik ni sudah tertukar baju..patut nye yg biru tu Syed Muhammad Raiyan punye....hantam saja lah bibik....




Here we go!!!!!



Uwwaaa....terkilan yang teramat!!!!!!!
Setelah berhempas pulas berjalan kaki sambil mengusung kamera dengan niat murni nak snap2 gambar tepi laut...akhirnya hasrat itu terbengkalai begitu saje.......
Sebab???
Sampai je kat tepi laut tu, 3R terus dikerumuni oleh orang2 kat situ...


  • EHHH KEMBAR 3 KE??
  • BERSALIN MACAM MANE??
  • BERAPA LELAKI BERAPA POMPUAN??
  • MALAM2 NANGIS TIGA2 KE??
  • SUSAH TAK JAGA??
  • HAIYYAA LU MANYAK UNTUNG WOO...
Adooiii..maka terpaksa lah aku dok melangok kat tepi laut tu melayan interview satu-persatu...
3R kena kerumun mengalahkan orang2 asli yang jual ikan tu pulak....
Hmmm dekat setengah jam jugak la kitorang terperangkap kat situ...nak blah macam tu je, rase macam tak sedap pulak...so layankan je la....

Penyudahnya, sessi photoshoot yang di plan awal2 tu dah bertukar jadi sessi soal jawab...
Aku rase macam takde peluang langsung nak lari...
lepas sorang, sorang, dok kerumun...

End up, kitorang pon balik je la....








GEDIK-GEDIK DI ANNIVERSARY

Hihiikk.. aku nak cerita2 sket pasal sambutan ulangtahun perkahwinan aku & habibi yg ke-7 ni...
Alhamdulillah..thn ni aku & habibi rase seronok sangat. Triple joy gitu.. Walaupun annie thn ni kami tak berjalan sakan ke mana2 macam selalu, tapi sambutan tu tetap happening dengan adanya hadiah istimewa utk kami ni...kenapa istimewa??
Sebab hadiah untuk tahun ini adalah pemberian dari Allah...

~ooppss..ni bkn triplets 3R..ni triplets anak omputih ehsan dari Abang Google~

Malam 24/12/2010 tu, dah menjadi kebiasaan aku & habibi utk same2 countdown detik menjelang 12 tengah malam.. tiap-tiap tahun macam tu..kalau aku dah ngantok sangat sekalipon, aku akan pastikan alarm henpon yang kluar bunyik cengkerik tu menjerit2 tengah malam..
Biasanya menjelang 12 tengah malam tu, aku & habibi just make a simple wish to each other la..
happy anniversary, semoga rumahtangga kita bla bla bla bla..........amin
itu je lah.....

Malam 24/12/2010 tu, Raiyan & Raiyna awal-awal lagi dah tidur....Raniya pulak dok bulat je mata dia. Anak dara aku tu memang pe'el macam tu, suka tidur lewat malam...
So malam tu sambil2 menunggu detik 12 malam, aku & habibi dok melayan la Raniya yang semakin becok mulutnye tu...aa uu aa uu sambil menyembur2 air liur...

10..9..8..7..6..5..4..3..2..1 




xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

25/12/2010..siang nya tu aku & habibi tak ke mana-mana pon..duduk kat rumah je melayan 3R..
Tengahari nya my family datang, meraikan anniversary kami..








Lepas makan2..hmmm ape lagi, of coz la melayan aktiviti wajib anak2 sedara bila datang rumah aku ni.. bak kata anak sedara aku, Puteri yang umur 2 tahun tu..CWIMMING PUI (swimming pool)





Lepas puas melayan diorang mandi manda, kami layan plak VCD majlis kawin..
hihiikkk nostalgia lah sangaaaattt...ngengade..


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Malam nye pulak, kami berdua pegi dinner kat The Hive Bar & Grill...


Pegi dinner berdua je...3R tinggal..haha mode romantik lah pulak....
candle light dinner??? haha tak lah..dinner biase je...
Kesian 3R kena tinggal ngan bibik...

(sebelum keluar dinner...pandai plak anak dara dua org ni buat muke kesian sebab kena tinggal)

Jom layan dulu gambar2 kat The Hive ni... :)














Lepas makan, konon nya nak pegi karaoke pulak kat Paradise, The Zone..tapi memandangkan rasa kesian, rindu & tak sampai hati kat 3R, maka rancangan nak berkaraoke tu terbatal begitu saje...huhu
So lepas dinner tu terus la balik rumah...
Bukak je pintu rumah, alahaiiiiiii Raiyan & Raiyna belum tido rupa nye...
Dua2 tengah dok ngadap cerita kartun....
Raniya pulak baru je tido...


Kesian pulak tengok dua beradik ni melayan kartun..
ummi & walid gi berendot lak yek...


Haa...tu lah cerita nya sambutan anniversary kami untuk tahun ni....
Tahun lepas, tagline anniversary kami ialah SIX YEARS OF MAGICAL MOMENTS..
tahun ni pulak, tagline nye TRIPLE JOY ON 7th ANNIVERSARY..