Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

23 December 2010

KAKAK SI TRIPLETS

15 November 2008 merupakan satu detik yang sama sekali tak akan aku lupakan. Rentetan daripada kelewatan tarikh period selama 3 minggu, aku memberanikan diri membuat Urine Pregnancy Test (UPT) sendiri. Aku sebenarnya malas dah nak buat UPT ni, sebab sebelum-sebelum-sebelum-sebelum tu dah selalu sangat buat UPT...

Tapi disebabkan rasa pelik dah 3 minggu tak datang piyed, aku pon buat selamba je lah..pergi PharmaCare (sekarang ni dikenali sebagai D'Apotic) kat Plaza Kotaraya JB beli alat UPT...aku pun capai je lah UPT yang aku nampak..RM9.90 je, tak mahal. Tapi promoter tu cakap brand yang aku ambik tu tak bagus...tak accurate kata nye..so dia pon recommend aku kat satu brand lain, Clear Blue, harga nya RM39.90...dia kata yang tu lagi accurate....aku pon amik je lah..

Balik je aku terus test....dan result nye....gulp!!!!!!


Ape lagi, terus capai henpon call habibi...perasaan aku pada ketika tu sebenarnya tak berapa gembira, tapi lebih kepada TERPERANJAT. Petang tu jugak, disebabkan nak mendapat kepastian, habibi bawak aku gi klinik. Klinik The People's dekat bandar...

Memang kompem aku pregnant...kalu dikira-kira, dah 6 minggu atau sebulan lebih..minggu berikutnya terus gi buat buku merah kat Klinik Kesihatan Tebrau JB...edd pada 7/7/2009




Masa tu langsung tak de rasa apa-apa alahan...cuma apa yang aku ingat, waktu tu aku sangat2 obses dengan warna pink. Kalau boleh pergi kerja hari2 nak pakai baju pink. Benda2 yang berwarna pink di mata aku semuanya cantik. Pergi pasar malam macam nak gila tengok pakcik tu jual gula-gula kapas warna pink..hahhh anak perempuan la kot!!!

Tapi segala kemanisan dan keindahan tu hanya seketika je..masuk usia kandungan 8 minggu, dah mula bleeding..masa pergi check kat private clinic, keputusannya mengecewakan...dua tiga klinik kami pergi untuk dapatkan kepastian tapi keputusannya tetap sama..last sekali pergi Hospital Pakar Kempas jumpe dengan Dr. Lim Keng Joo...hasil imbasan ultrasound, janin masih ada di dalam rahim tetapi saiznya tak berkembang. Senang cakap, janin tu dah tak hidup lagi...


Memang kecewa sangat masa tu, tapi terima dengan redha. Dr. Lim masukkan sejenis ubat melalui faraj dan dia suruh berehat kat rumah...sampai je rumah, Ya Allah sakit yang teramat sangat...setengah jam lepas tu, aku saksikan sendiri ketulan daging tu terkeluar bersama darah yang membuak-buak.

Selepas tempoh berpantang, aku masih relaks dan dapat menerima kenyataan dengan redha. Tapi bila tiba tarikh 7/7 tu...hati aku sebak semacam. Sepanjang hari termenung & menangis...

Ramai kawan-kawan dan saudara mara yang tau aku keguguran. Semuanya beri semangat dan kata-kata perangsang. Apa yang aku ingat, ramai yang cakap INSYA'ALLAH ADA REZEKI LAGI NANTI, MANA TAU LEPAS NI DAPAT KEMBAR PULAK.....

Alhamdulillah, Dia qabulkan doa kawan2....hari ni, aku diberi kesempatan untuk mengecapi kebahagiaan yang aku idam-idamkan selama ni....

Terima kasih Ya Allah......Kau ambil satu...dan Kau gantikan dengan tiga..



16 comments:

chubby woman said...

Allah hanya menguji umat yang Dia sayang..awak antara yang layak....Alhamdulillah...

LIND JOHARI said...

Alhamdulillah....sekecil-kecil dugaan, sebesar-besar kurniaan..

Elyanas ~Elvy & Hakeem said...

wow..jd inspirasi utk vee... actually vee pn br abes pantang sbb keguguran.. dh 4 bulan tp xder rezki.. x sabar nk dpt baby..

Mama Kembar 3 said...

Lind, setiap yg terjadi ada hikmahnya kan, hanya Allah yg tahu. Mama pun 2 kali failed pregnancy baru lah dpt si kembar ni, syukur sgt sgt :-)

anakibu said...

dijanjikan syurga bagi ibu2 yg kehilanggan bby maser kelahiran atau keguguran ..sesungguhnye sikecil itu tidak akan masuk syurga selagi ibunyer tidak bersama nyer kesyurga dan sentiasa menunggu ibunyer dipintu syurga...

Dalam Hadist lain Rasulullah SAW bersabda, “Bahkan bayi yang keguguran akan menarik ibunya kedalam jannah, apabila ia bersabar …”

Huszaini said...

Alhamdullillah.. comel kembar tu...

KINA said...

salam lind comel la kembar tu..gmbr bawah sekali tu cute

ni kina remember? FB kina..hehe

LIND JOHARI said...

@vee : jgn putus asa..teruskan usaha disamping doa & tawakal...pasti ada ganjaran pada setiap kesabaran..

LIND JOHARI said...

@mama : syukur kerana Allah memilih kita kan mama..mudah2an selepas ni giliran kawan2 kita pulak..

LIND JOHARI said...

@anak ibu : syukur Alhamdlillah, dah ada yg menunggu di 'sana'

LIND JOHARI said...

@ayah triplets : Alhamdulillah.. 3Auni pon comel2 sema nye..

LIND JOHARI said...

@kina : mesti la ingat..lebih2 lg kat wiwin kina tu...hehe

Anonymous said...

salam kak.

Entah nape sayu sangat hati baca entre ni. teringin nak baby, seronok betul dpt triplets. Semoga semua sihat selalu.

saje datang melawat :)

suraya

Anonymous said...

Alhamdulillah lind.....

dlm satu masa,kau dpt 3 terus....;)...
aku jugak mcm ko,dpt tgk ketulan tu kluar dgn sndrinya.....uuuwaaaaaa!!!!!...

Anonymous said...

Alhamdulillah lind.....

dlm satu masa,kau dpt 3 terus....;)...
aku jugak mcm ko,dpt tgk ketulan tu kluar dgn sndrinya.....uuuwaaaaaa!!!!!...

-Ainul-

Anonymous said...

salam, akak. raniya n raiyna kembar seiras ye.. saje tanye..hehe.. triplets comel sgt...