Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

22 December 2010

UNTUK ANAK-ANAK UMMI

Assalamualaikum anak-anak ummi...apa khabar anak-anak ummi arini? hehe jangan marah ye uncles & aunties sekalian..arini mood ummi lain macam sket, tu yang update blog dengan style camni plak. Hehe macam la triplets dah bole membaca ek?? Takpe la, harap-harap bila anak-anak ummi dah besar sket & dah pandai membaca, anak-anak ummi boleh baca blog ni sama-sama, ok!! Jangan rebut-rebut dan jangan gaduh-gaduh tau...duduk depan laptop sama-sama..

Waktu ummi membuat nukilan ni, triplets berusia 3 bulan 23 hari..seminggu lagi triplets menginjak ke 4 bulan. Ramai yang kata, eh kejap je dah 4 bulan..dah besar dah..

Ye, ummi pun rasa macam tu....rasanya macam baru sangat melahirkan anak2 ummi. Sehingga sekarang, ummi tak dapat menghalang ingatan ummi dari terus mengingati saat-saat anak2 ummi berada di rahim ummi. Walaupun anak2 ummi selalu menendang2 perut ummi malam2 tapi ummi seronok. Walaupun anak2 ummi    selalu membuatkan ummi berulang-alik ke toilet lebih dari 20 kali sehari, ummi rasa bahagia. Walaupun ada masanya  anak2 ummi mengeras2 dalam perut ummi sampaikan perut ummi terbonjol sana sini, ummi rasa gembira sekali.

Anak-anak ummi tau tak, masa mula-mula Dr. Tokha bagitau ummi & walid yang dalam perut ummi ni ada 3 baby, ummi rasa macam terapung-apung di atas awan...awan kumulus ke, awan kumulonimbus ke, awan dania ke, ummi pon tak tau...

Masa pertama kali Dr. Tokha tunjukkan anak-anak ummi yang masa tu sebesar kacang Cap Tangan, ummi rasa sebak sangat...sepanjang ummi berulang-alik check up ngan Dr. Tokha, entah berapa kali lah agaknya ummi termenangis depan dia...mesti dia kata ummi ni kememeh..


Pastu masa anak2 ummi   dah besar sikit, Dr. Tokha buat 4D ultrasound..aduhaiiiiiiii... anak2 ummi dapat bayangkan tak pertama kali ummi melihat wajah  anak2 ummi di sebalik skrin tu?? Walaupun gambarannya terhengot-pengot, tapi ummi dapat lihat jari, hidung, mata, mulut... Alhamdulillah, anak-anak ummi sempurna sifatnya.

Kakak Raniya,kat atas ni ni gambar kakak masa dalam perut ummi tau..masa tu muka kakak serius je..dan sampai sekarang ni pun muka kakak masih serius..hehe takpe la kan, dah ditakdirkan kakak menjadi kak long dalam usia 1 minit. So sebagai kakak sulung, kena la muka garang sikit kan? Masa first time tengok kakak kt skrin ni, Dr. Tokha cakap muka kakak macam muka ummi. Hihi bertambah2 sebak ummi bila Dr. Tokha cakap macam tu.. 


Yang kat atas ni pulak gambar Abang Raiyan tau...wahhh bukan main menongkat dagu si bujang ummi ni ea!! Masa dalam perut, Abang la yang paling aktif sekali..ummi selalu mengomel dengan walid, baby yang belah kanan ni asyik tendang-tendang je..ohh rupa2 nya itu Abang...Setiapkali ummi dengarkan bacaan Al-Quran, alunan zikir atau pun lagu-lagu, Abang lah yang paling rancak sekali...kadang2 tu bila ummi dah tak tahan sangat dengan tendangan2 Abang tu, ummi pukul2 Abang, hehe pukul2 manja je sayang, sebagai isyarat dok diam2 sket kat dalam tu...


Dan yang kat atas ni pulak, gambar Adik...Adik ni masa dalam perut ummi malu2 sangat la...setiapkali Dr. Tokha buat ultrasound, Adik selalu sorokkan muka..ada satu ketika tu, Adik pusingkan badan, so bila Doc scan yang nampak cuma tulang belakang dan punggung Adik. Masa Doc check gender anak2 ummi, yang nampak cuma Kakak dan Abang je.. gender Adik langsung tak nampak sebab Adik asyik tayang punggung je. Alaaa ummi takmo tengok punggung, ummi nak tengok anak ummi ni bunga ke kumbang...Tapi Dr. Tokha mengandaikan yang Adik ni pompuan. Hmm serba salah jugak ummi ngan walid nak shopping baju2 Adik tau...tak tau nak beli baju pink ke baju biru...sudahnya ummi ngan walid nekad je, beli baju Adik sama kaler ngan Kakak.

Gambar yang kat atas ni lah satu2 nya gambar muka Adik yang paling clear tau, tu pun Adik tunduk2 malu je....takpe la nak, lagipun ummi faham, masa dalam perut kedudukan Adik berada kat atas sekali. Walaupun kadang2 ummi rasa sesak nafas disebabkan Adik semakin membesar dan menekan2 diaphragm ummi. Kesian Adik, disebabkan Kakak dan Abang dah memonopoli seluruh ruang dalam perut ummi, Adik sorang2 tersepit kat atas sekali. Masa Adik lahir, ummi sedih bila tengok saiz Adik paling kecik berbanding Kakak dan Abang. Alhamdulillah, Adik lahir dengan sihat sekali dan tak perlukan sebarang bantuan pernafasan atau perubatan. Syabas nak!!! Walaupun kecik tapi Adik kuat!!! 






Sekarang ni anak2 ummi dah nak masuk 4 bulan, dah pandai senyum2 dah ye, lebih2 lagi bila dengar suara ummi & walid. Bila ummi & walid layan anak2 ummi ni berbual, amboi bukan main semuanya, aaa uuu aaa uuu...nak cerita apa la agaknya tu ye....dalam ketiga-tiga orang ni, Adik Raiyna yang paling kepoh sekali. Kakak pun sama jugak, hmmm orang perempuan agaknya kan, mesti la kepoh sket kan. Abang plak cool je...lebih banyak tersenyum daripada mengeluarkan suara. Hehe mahal tol suara si bujang ummi ni...




 Betapa bahagianya ummi & walid pada ketika ini hanya Allah S.W.T saje yang tahu..lama sungguh ummi menanti kehadiran anak2 ummi..bukan setahun, bukan 2 tahun, bukan 3, 4 atau 5...tetapi 6 tahun!! 6 tahun anak2 ummi biarkan ummi & walid honeymoon ye...

Terima kasih anak2 ummi...terima kasih kerana membuatkan ummi & walid bahagia. Terima kasih kerana menjadi lambang cinta. Terima kasih kerana mewarnai hari2 yang suram. Biarpun kadang2 Kakak takmo tidur malam (sekarang ni pon ummi menaip blog sambil riba Kakak...dah pukul 11.38pm ok!!!), biarpun kadang2 Abang asyik nak berkepit bawah ketiak 24 jam, biarpun kadang2 Adik menangis 2 jam tanpa henti dengan tak diketahui sebab musabab nye...ummi & walid merasa bahagia sangat.

Ketahuilah, ummi & walid sayangkan kalian....



23 comments:

@e_da said...

ya allah sungguh indah ciptaan tuhan... Sis paling suka sy tgk scan yg ada 3 triplets besar kacang tu... kagum kan.. sy pun berdoa dikurniakan kembar juga...aminnnnnnnn

suka sgt2 tgk anak2 kembar ni..

-iLLa- said...

salam, suka tgk triplet..kita change link ya...

OneSimpleMother said...

salam kenal.. ya Allah.. bahagianya dapat triplets. saya nak link ye. moga2 terkenan dapat triplets jugak lepas ni.. hehehe

Mama Kembar 3 said...

bestnya dpt tgk scan muka babies tu, sure nangis tiap kali tgk kan? hehehe... btw, your babies non-identical triplets yer?

IbuAmirAmirah ;P said...

wahhh...sgt seronok...

saya twin aje..itupun dah tak terkira kegembiraannya...

exchange link yeee

moga2 kite dapat kembar lagi pasnih..hihi :P

ibunaznoy said...

salam kenal,bestnya ada triplets yg cute2 kat sini..kirim peluk cium kat ur babies ye ;)

fiza said...

Salam kenal (^_^),

Ala..la..la...tomeinya triplets nih.

bun_nee said...

saya bahagia tgk sis bahagia.. sukanya saya

achik ezam said...

comel mcm upin ipin.....nyesal nyer tak dapat snap2 gambor derang neh masa turun JB itu ari..

Elly & Emmy said...

seronoknya baca kisah triple ni.. dan mereka sgt chhumel

~mrs.yie~ said...

Salam kenalan,

comel anak2 akak.Bila tgk rayyan, teringat kat anak saya, iman.Muka diorangbagi saya sama..hehe.

LIND JOHARI said...

@e_da : Alhamdulillah..amin, mudah2an rezeki eda plak lepas ni...

LIND JOHARI said...

@-illa- : silakan dear...

LIND JOHARI said...

@one simple mother : salam kenal...silakan... sy pon doakan lepas ni giliran u pulak dpt 3plets...amin

LIND JOHARI said...

@mama kembar 3 : betol tu mama...bile tgk pkembangan dorg dr awal preggy sampai bersalin, rasa unbelievable...mama pon msti camtu jgk kan...

LIND JOHARI said...

@ibu amir amirah : Alhamdulillah...rase happy sgt2..kembar da ke kembar tiga je, same je ibu.. hihi

LIND JOHARI said...

@ibunaznoy : terima kasih ibu... :-)

LIND JOHARI said...

@fiza & bun_nee : salam kenal ya..terima kasih byk2...semoga rezeki u all menyusul pasni..amin

LIND JOHARI said...

@achik_ezam : tu lah ko, klu tak bole amik gmbor dorg...ngan mak dorg sekali..hehe

LIND JOHARI said...

@elly &amp : terima kasih elly!! :)

LIND JOHARI said...

@mrs yie : terima kasih..o ye ke? hehe..bole join the group lah, jadi kembar 4 pulak..

adex-aieda said...

kak..salam kenal....nanti tukar link yer..adex pon tunggu 4 tahun...baru dpt twins tuh....syukor kan..walau pon tidor malam sering terganggu....heheheh

the triplets said...

bestnyer dapat 2 perempun sorang lelaki, dah lengkap family...