Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

29 November 2010

TRIPLETS UPDATES : 1-2m

Pada peringkat usia ni, triplets dah berubah perangai..entah kenapa anak2 aku ni asyik menangis je..dorg masih dengan habit tak tido malam, kalau sebelum ni walaupun tak tido malam, dorg tak la meragam sangat. Ini tidak, dah la malam2 tak mau tido, pastu asyik nangis je..yang kelakarnya, dorang tak meragam serentak, tapi bergilir2. Malam ni Raniya meragam....malam esok Raiyan pulak..malam lusa Raiyna...

Pendek kata memang setiap malam la ummi & walid tak dapat tido...kesian kat walid, daripada masa aku masuk hospital sebab contraction, bersalin, sampai la triplets dah 2 bulan...walid tak jengah pon office dia. Dia pon cuti bersalin jugak..

Ketika sebulan lebih aku berpantang, aku kena bisul la pulak..bisul tu tumbuh di kawasan "tuutttt..."
Mula2 aku biarkan aje, lambat laun dia akan pecah sendiri...tapi setelah seminggu bisanya makin menjadi2, semakin membengkak sampai nak berjalan pon terkengkang2...macam biasa, aku call Dr. Tokha..

Hari tu dalam pukul 8.00 malam, aku & habibi set appoinment dengan Dr. Tokha...siap bawak kain baju sekali sebab kata doc, kalau bisul tu nampak teruk, dia akan operate malam tu jugak dan kena admit di wad satu malam...terpaksa lah tinggalkan triplets. Mujurlah ramai yang sudi membantu jaga dorg..papa, mak, abang2 & kakak ipar...

Masa tengah cek ngan doc, dia bising jugak kenapa tak datang cek cepat2..hmm tu lah, sebenarnya bukan takl nak gi cek, tapi ramai yang cakap kat aku, wanita selepas bersalin kebanyakan nya memang biasa kena bisul sebab banyak darah kotor terkumpul dalam badan...ada 4-5 orang yang ceritakan pengalaman kena bisul lepas bersalin, so aku ingatkan benda ni perkara biasa....rupa nya bisul ni bahaya, kalau dia tak pecah, boleh mengumpul nanah kat dalam. Malam tu jugak doc decide nak operate. Sakit & bisanya masa tu tak tergambar dengan kata2...nak duduk tak boleh, nak berjalan tak boleh...

Hmmm...masuk wad lagi...duduk bilik & katil yang sama masa bersalin dulu.. Nurse2 dan cleaner kat situ semua tertanya2 kenapa aku admit semula...dorang ingatkan aku kena admit sebab luka caesar aku bermasalah, hishhh nauzubillah..

Malam tu jugak operate, pukul 10.00 malam. Procedure nya sama macam operation yang biasa aku lalui sebelum ni....kena buat dalam OT dan akan dibius sepenuhnya...masuk je OT, hehehe jumpa lagi dengan staff yang sama termasuklah pakar biusnya, Dr. Zubki..dorang sema ckp EH?? MASUK BALIK?? huhuhu nak buat macamane....

Operation tu sekejap je, lebih kurang 20 minit dan aku ditidurkan sepenuhnya masa operation tu berlangsung...Alhamdulillah pagi esoknya bisul tu dah tak rasa apa2 lagi dah...dah boleh jalan macam biasa. Tengahari dah boleh balik rumah....

(Raniya & sepupu2......Syah n Puteri)




(bila dah nak masuk 2 buln ni, dah mula rimas pakai bedung)










(ini budak, badan dah semangat sikit sebab kuat minum susu..... -Raiyan-)
































(dah start tidur berbuai...kena beli buai sorang satu)

















Pada usia ni, muka dorg semakin hari semakin berubah....masa ni la baru nampak kulit Raniya yang sedikit gelap, badan Raiyan yang semakin membulat dan kulit Raiyna yang lebih cerah dari yang lain2....tak kisah lah anak2 umi gelap ke, gemuk ke, kurus ke...yang penting semuanya sihat2 ye sayang.... 

4 comments:

Mama Kembar 3 said...

geramnya tgk tidor tertonggeng tuh! cute!

Mama Kembar 3 said...

Mama cilok 1 pic untuk buat n3 dalam blog mama boleh yer? Ni link nya:

http://mamakembar3.blogspot.com/2010/12/2-aweks-1-hero.html

LIND JOHARI said...

@mama kembar 3 : mama..tq tq tq tq sooo much.. berkat n3 mama tu, berduyun2 dtg visit my blog..semuanye mama punye follower...thanx again mama...ehh amik je la x kisah...ummi dh baca dh pon...sooo sweet...cayang mama..peyuk cium utk abg3 hero yg ensem tu ye..

Azura Awang said...

Lepas operate bisul tu? Brp lama nk sembuh? Saya dh 3 hari ni on antibiotik. Ada bisul gak kat tutttt... Pregnant 15w. Sgt risau. Mmg sakit sgt. Jalan x boleh, duduk pun x boleh. Solat pun baring. So sad