Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

29 November 2010

MAK INANG - MAK INANG

Setelah berbulan2 menunggu, akhirnya pembantu2 rumahku sampai...sebenarnya dorang ni kitorang dah book dari masa aku mengandong 7 bulan lagi, tapi memandangkan time tu dah dekat nak raya maka tak ada pembantu rumah yang masuk ke Malaysia...

Selepas aku bersalin pulak, masa tu tengah kecoh pasal pembantu rumah Indonesia yang didera & dirogol majikan...maka kerajaan Indonesia membekukan kemasukan pembantu rumah ke Malaysia.

At last, datang lah dua orang mak inang ni yang aku tugaskan khas untuk menjaga triplets...

(yang ni nama nya Yayah...umur 33 thn dari Jawa Barat...dah ada anak sorang umor 5 thn. So far dia ni ok, cekap dan pantas. Sebelum keje ngan aku dia keje kat Abu Dhabi selama 2 tahun, keje nya kat sana jaga anak orang Arab. Dia jaga budak tu daripada baby tu umur 2 minggu...Kira setakat ni performance si Yaya ni memuaskan hati aku)



(yang ni plak namanye Lili, dari Acheh...dia ni orang susah, berketurunan orang asli Acheh...kat dalam pasport umornya 21 tahun...tapi setelah bersoal jawab dengan habibi, dia akhirnya buat pengakuan umor dia baru 15 tahun...dia ni failed sket bab menjaga baby. Tuko pampers tak reti, bedung tak reti, mandikan baby jauh sekali...kuat tgk tv & kuat tido....bab menguruskan keje rumah dia ni ok, tapi masalahnya semua benda nak tunggu disuruh. Sampah dah melimpah2 dalam bakul pun nak kena suruh baru la reti nak buang...)


(lili...)



Aku ternyata kurang berpuas hati ngan performance si Lili ni...kami mintak ejen tukar dengan orang lain yang lebih cekap dan yang penting boleh uruskan baby dengan baik...petang sebelum ejen datang amik dia, habibi slow talk bagitau kat dia..sian plak aku tengok budak ni, menangis teresak2...sebelum dia keluar dari rumah aku, dia cium & peluk triplets sambil nangis2....kami terus terang ngan dia kenapa kami tukarkan dia ngan orang lain. Tapi aku tak salahkan dia, budak umur 15 tahun apa keje sangat lah yang dia tau buat. Aku bandingkan dia ngan anak2 sedara aku yang umur 15 tahun, alahaiii seluar dalam pun mak basuhkan lagi.... apa pun aku respect keberanian dia, dalam umur semuda tu dah berani merantau cari rezeki ke tempat orang. 

(lili di hari terakhirnya...sian dia menangis sampai bengkak2 mata)

Ejen tukarkan si lili ni dengan orang lain...kali ni orangnya nampak berumur sket..umor 40 thn. Nama nya Dasem dari Jawa Barat. Dia ni aku panggil Bibik je...so far aku puas hati ngan dia...


(Bibik dan Yaya bersama triplets)


Yang kat bawah ni pulak nama nya Bibik..............................................

oooppssss........hehehe jangan mara haaa


5 comments:

Mama Kembar 3 said...

lega laa bila dapat pembantu yang cekap kan... nak nguruskan 3 babies serentak memang kelam kabut hehehe

Marsha~ said...

salam... suka baca pasal kembar tiga ni.. nak tanye ye, awak amik bibik dr agen mana?? mcm bagus je agent tu cepat boleh tukar bibik.. sy nak standby sebab bibik saya dah nak habis contract.. dan sy tak suka dgn agent yg sbebelum ni...

berapa ye gaji serta bayaran permulaan.. boleh email saya tak??? thanx..

marcia.zlyana@gmail.com

thanxx..

LIND JOHARI said...

@mama kembar 3 : hehe..mmg klm kabut kan mama..especially bile masing2 start ber'koir'..

LIND JOHARI said...

@marsha : ok no problem..will send the details soon ok..

Khairul Nizam said...

salam sis..bleh x sis emailkan kat saya detail yg same yg marsha mintak..coz my mife pun tgh mengandung triplets..nk prepare ape yg ptt dl..thanks

cyborg5305@gmail.com
cyborg5305@me.com