Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

27 November 2010

CONFINEMENT

Hmmm...confinement!!! Boring nye...hari2 makan rebus2, steam2, singgang2, soup2, salad2.... kalau ikutkan pantang orang tua2, minum air pon takleh banyak, takut perut buncit...tapi aku tak peduli...aku minum air banyak2 sebab aku breast feed baby...Alhamdulillah murah betul rezeki anak3 aku, air susu keluar mencurah2...

Aku sempat berurut 7 hari dengan Makcik Odah, bidan kampung dari Kampung Melayu JB. Tiap2 hari dia datang urut kat rumah...aku ni sebenarnya jenis manusia yang sangat tak suka berurut. Dulu2 kalau sakit badan ke, terseliuh ke...tobat memang aku tahan je sakit, tak akan sesekali berurut. Tapi kali ni terpaksa la jugak....nak tune balik urat2 yang dah kembang mambang tu....ok jugak la makcik tu urut, tak kuat sangat sebab sblm dia urut aku dah sound jangan urut kuat2 sangat, hehe...

Sepanjang berpantang ni, mak lah yang banyak menjaga aku..even aku ni cuma anak tiri, tapi mak menjaga aku mcm anak dia sendiri..celik mata je terus dia sediakan sarapan. Tak elok biarkan perut kosong katanya, nanti masuk angin. Hmm ye lah....

Berpilis, berparam...semua aku buat. Cuma jamu je aku tak makan sbb takut panas & effect pada air susu badan..aku hanya makan ubat2 yang doc bagi...

(inilah benda2 yang penting sepanjang tempoh berpantang)



Aku hanya ambik ubat-ubatan doc, ubat2 tradisional aku lom bersedia untuk makan, tengoklah lepas2 confinement sok...sepanjang tempoh berpantang ni aku still memantau sendiri blood pressure & sugar level..


(berpilis..untuk melegakan kepala, membuang angin & meredakan tekanan)




(makcik odah tukang urut tu toncetkan rambut aku, mak aihhh diikatnya sekuat2 tidak)



hihi...perut suda kempis...orang kata bersalin caesar x boleh pakai bengkung, tapi aku tetap gunakan bengkung. Bengkung khas untuk caesarian..sila layari website ini Walaupun mahal sket tapi berbaloi...bile pakai bengkung tu rasa selesa & tempat operate tu pun tak sakit...ehh aku bukan promote tau!!! aku tak de share pon ngan company ni...dapat tau pasal bengkung ni pon kat majalah Pa&Ma... btw thanx to tokey nye, Puan Fazidah yang peramah & tak jemu2 bertanya khabar selepas aku bersalin..sesape yang nak kenal Puan Fazidah, silakan lah...


No comments: