Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

18 November 2010

7 MOS PREGGY

2 Ogos 2010...ayoyo suda rase sakit!!!! Rasa sakit datang 10 minit sekali besrta tegang & keras di bhgn ari-ari....mcm biasa call Dr. Tokha & dia soh dtg immediately...doc cek serviks, ok lg jln lom bukak tp serviks dh semakin lembut menandakan bukaan jalan bole berlaku bile2 mase....

Kena admit 2 ari...doc pantau contraction level & heartbeat babies...




Luckily..setelah diberi suntikan utk kurangkan contraction, aku bole discharge...doc bagi mc sampai lah bersalin nanti...mase ni dh x bole nak jalan sgt...jln sket dh mengah..doc juge nasihatkan kurangkan pergerakan, jangan renyah2 sgt...complete bed rest kate nye...jgn buat ape2 keje, jangan itu jangan ini.... yg aku bole buat cume baring, makan, tido...so melangok lah aku kat rumah...mase ni umat Islam dh mule puasa...

Doc tak bagi puasa, aku perlu minum air banyak & jangan biar perut kosong....

Kat rumah mmg x buat ape2...rehat je!!! perut dh semakin bulat..dh tak larat nak bangun duduk..mcm kelakar plak tgk perut time ni...perut aku senget!!! mcm gmbar kat bawah ni....



Doc pesan, klu rase sakit lg, cepat2 datang hospital...doc kalu bole nak soh aku bertahan sampai 36 mggu... kata nye 36 mggu babies dh cukup matang & bole bersalin tanpa komplikasi...




Daripada bulan 3 aritu aku teringin sangat nak makan buah duku...tp buah duku ni kan bermusim...jenuh pusing satu jb cari buah duku tapi lom musim...so bulan 8 ni dh start musim duku, yahooo aku pon belasah duku sepuas2 nye....




Ketika melalui gejala2 di penghujung kehamilan ni, aku cukup tersentuh dgn pengorbanan yg dilakukan oleh suamiku, Habibi. Satu benda pon dia tak izinkan aku buat sendiri...even nak potong kuku pon dia yg buatkan...Ya Allah, syukur kerana menghadiahkan suami seperti ini....



Dh hujung2 pregnant ni, aku mcm kurang selera mkn makanan yang dibeli kat luar...aku lebih berselera makan makanan yg dimasak sendiri biar pon cuma telur ngan kicap....kesian Habibi, sampai melecur kat perut sebab nak masak utk aku...hahaha tu lah sape soh masak tak pakai baju... perut dia melecur tergesel ngan kuali panas....sian nye...


Badan aku dh semakin membengkak...kaki, tangan, muka semua nye dh sembab....sesekali contraction berlaku....setiapkali contraction, aku pujuk anak3...SABAR YE ANAK-ANAK UMMI..SAYANG UMMI SEMUA DOK DALAM PERUT DULU YE...BELUM SAMPAI MASE LAGI UTK KITE BERJUMPE DI LUAR NI....NANTI BILE DH CUKUP MASA NYE, BARU ANAK2 UMMI KELUAR YE... 


2 comments:

Anonymous said...

muahaha.. ingatkan perut encik syed pun ade stretch mark jugak.. ngee...

Cda

LIND JOHARI said...

hehe..lebey kurang mcm stretch mark gak la tu