Raniya...Raiyan...Raiyna

Raniya...Raiyan...Raiyna

13 November 2013

BILA HERO GUNTING RAMBUT

Assalam semua...

Hari Ahad 10/11/2013 haritu,
kami bawa 3R beriadah di Taman Merdeka..
Taman merdeka atau dipanggil juga Taman Tasik Merdeka
merupakan sebuah taman rekreasi
di daerah Johor Bahru...
Taman ni ada tasik yang cantik,
dan menjadi tumpuan di hari minggu
utk aktiviti riadah, bersukan, jogging & sebagainya...


So Ahad haritu,
disebabkan kebuntuan idea utk ke mana2 di waktu petang,
kami pon ke sini bawa 3R mengayuh basikal...
huhh..kemain gigih walid menyumbat 
tiga2 basikal dalam kereta...


Selalunya kayuh basikal dalam kawasan rumah je...
Paling tak pun sepanjang jalan depan rumah tu je..
Ni bila dapat mengayuh kat tempat camni,
kemain happy le mereka...


Lepas mengayuh, 
kita break minum2 petang plak...


Sampai lewat petang jugak la kat situ...
Seronoknye lah hai kalau hari2
boleh bersantai2 macam ni dengan anak-anak...

On the way balik ke rumah,
macam terperasan plak rambut si bujang tu
dah terlalu tebal & makin panjang...
Dan tiba2 teringat plak masa pergi wedding sebulan lepas...
Di sebalik keterujaan sepasang suami isteri
melihat 3R di majlis kahwin tu,
tiba2 suami dia tanya :
kenapa yang sorang ni tak pakai reben?

Dan pertanyaan tu diajukan sebaik melihat wajah si abang..
Masa dia tanye tu 3R tengah duduk makan,
so pakaian dorg terlindung dengan meja tu...
Disebabkan tak dapat melihat 
dgn jelas seluar jeans & kemeja abang,
maka diingatnya anak ummi ni perempuan...

gambar ketika kejadian...huhuuu

Hadoiii la abang...
Macam perempuan ke muka abang ni?
Ye lah, mungkin jgk disebabkan rambut ikal2 abang tu...

Berbalik pada cerita,
masa on the way balik dari Taman Merdeka tu,
kami pon singgah kat kedai gunting depan rumah tu...
Hahaha...first time ni abang gunting kedai macha...
Sebelum ni memang lom pernah...


Masuk je dalam kedai...
Si macha tu pon terus la gunting rambut abang...
Ok, good boy!!!
Abang ikut je cakap macha tu,
pusing kepala kiri sket...kanan sket....
pastu tunduk sket....





Masa tu dah nampak gaya2 mata dia dah nak tertutup...
Memula ingatkan sebab tak selesa rambut masuk mata...
Tapi rupa-rupanya.....

-


-


-


-


 Alahai abang....
Tido rupanye...
Sebenarnya dari dalam kereta tadi dia dh menunjukkan 
tanda2 nak tido...
Kepenatan lah tu konon mengayuh basikal
keliling tasik...


Sudahnya terpaksa walid pegang kepala dia...
Senang keje macha tu...
Huhuuu dh macam org kena bius pon ade abang ni...
Terus lena tak sedar apa...




Sampai dah habis gunting pon abang still tak bangun...
Terus tido sampai masuk kereta
dan terus tido lagi sampai ke rumah...

Sekarang dah takde lagi dah rambut rock abang...
Abang dh jadi mat skema dah...
huhuuu makin terserlah keluasan dahi tu bang...


Ok...jumpe lagi di lain cerita ye...
Wassalam

12 November 2013

HARI KE KLINIK...-3R BUAT UMMI STRESS-

Hari ni 12/11/13 kami ke KKIA Abd Samad...
Untuk pemeriksaan rutin 3R...
Sekarang ni appointment di klinik ni 3 bulan sekali...

Macam biasa,
pepagi buta lagi ummi dah kejut dorg bangun...
Semuanya kena buat awal sebab
appointment kami pada pukul 8 pagi...

Hari ni 3R betul2 menguji ummi lah...
Pagi ni semua nak suruh ummi yang buat...

nak mandi dgn ummi...
nak pakai baju dgn ummi...
nak sikat rambut dgn ummi...
nak pakai lotion dgn ummi....
pakai stokin, perfume, bedak...
semua nak dgn ummi...

Suruh buat certain benda dgn walid pon taknak..
Hadoiii ummi ni nak siapkan diri sendiri lagi,
nak gosok tudung lagi,
nak solat subuh lagi,
nak cari kad appointment lagi...

Oopsss...ini bukan merungut tau,
jauh sekali nak mengeluh...
Cuma nak cerita je ngan korang 
betapa kelam kabutnya nak menguruskan
kanak2 bertiga ni di pagi hari...

Selesai siapkan dorg,
ummi bagi dorg layan Disney Junior dulu
sementara tunggu ummi & walid bersiap...

Haihhh tetibe si adik melalak plak...
Puncanya????

"Abang langgar kaki adik..."

Hadaoiii la dik...
bukan langgar apa pun...
Masa memasing tengah tgk tv tu,
abang baring sebelah adik,
pastu kaki abang tercuit kaki adik...


Pastu nak memujuk si adik ni plak satu cerita...
Nak mintak berdukung!!!
Tanak dukung ngan walid..
tanak dukung ngan bibik..
Nak dukung dgn ummi.................................

Plan asal nak keluar rumah pukul 7.30 pagi,
supaya sampai sana dalam pukul 7.50 camtu...
Tapi disebabkan banyak sangat yang buat pe'el,
pukul 7.40 baru keluar rumah...

Sampai klinik dalam pukul 8.05 camtu,
haihhh nasib baik org belom ramai...
Dapat giliran no. 6...Alhamdulillah


Hari ni di klinik kami terserempak
dengan baby kembar 2...
Kecik lagi baru 4 bulan...
Fuhhh mak dia nampak kelam kabut sangat...
Masa nak timbang baby tu,
berpeluh2 mak dia...
Nak bukak baju baby ni,
baby sorang lagi dh menangis plak...
Pastu berkejar ambik tisu basah & diapers
sebab masa bukak lampin baby tu,
baby tu terkencing atas alas tempat timbang tu...

Hihiii...kesiannya...
Teringat dulu masa bawak 3R kecik2 baya tu,
camtu la kelibutnya...
Lepas tgk mak dia dah relaks sket,
masa tunggu giliran tu sempat jugak la 
ummi borak2 ngan mak si kembar tu...
Suka dia bila dapat tau 3R pon kembar...
Dia suka sebab tengok 3R dah besar,
dah pandai bawak diri...

Hihikkk...dulu ummi pon gitu lah,
bile tgk anak org dah besar,
dah pandai ckp & dah boleh jalan...
Mulalah rasa bila lah anak aku nak besar camni,
senang tak payah nak berdokong ke sana ke mari...

Tapi ni bila 3R dah besar,
selalu plak rasa rindu saat2 dorg kecik...
hahaha...
Masa borak ngn mak kembar tadi,
sempat jugak la ummi 
turunkan apa2 nasihat yang patut...
Sebab ummi tau memang dia kelam kabut sangat..
Lagi plak kembar dia tu baru 4 bulan..
Phewww memang tengah banyak ragam tu...

"Sabar ye...makin besar nanti makin senang jaga dorg"

hihiii...harap2 kata2 ummi tu 
boleh jadi penguat semangat utk mak dia...

Ok, berbalik pada cerita 3R di klinik,
sementara tunggu nama kena panggil,
bagi dorg sarapan roti dulu...
Memang gitulah rutinnya kalau gi klinik...





Tengah2 tunggu giliran ni,
si adik buat pe'el lagi...
Merajuk buat muka ketat!!
Bergaduh dgn abang lagi sebab berebut payung...
Tapi nasib baik dia tak melalak sekuat hati macam kt rumah td...
Kali ni dia buat muncung sedepa
dan keraskan badan dia tak bergerak2...

 
   Haihh hangin satu badan lah minah ni...
Ajak duduk tanak...dukung tanak...
Sudahnya ummi biarkan aje dia keras tercegat kat situ,
malas nak layan...
dah pujuk2 semua tak jalan...

Nasib baik la kejap aje dia buat pe'el camtu...
Lepas tu dh ok dh...dh bole senyum..

 
Alhamdulillah...
hasil pemeriksaan selama 20 minit setiap sorg,
semuanya dalam keadaan baik...
Cuma berat badan je kurang memberangsangkan...
huhuuu...

Disebabkan berat badan yg tak begitu ok,
nurse bagi multi-vitamins syrup
supaya selera makan bertambah
dan berat badan pon meningkat....

 
Settled semua urusan jam 10.00 pagi..

3R & bibik tunggu walid amik kereta

Selalunya lepas check up kami bawak 3r sarapan dulu,
tapi disebabkan harini cuaca kurang baik,
tapau aje sarapan utk dorg...

Alhamdulillah,
settled urusan untuk hari ini...
Temujanji seterusnya pada 4/2/2014 nanti, inshaa Allah..

Ok lah,
tu je update utk harini...
Jumpe lagi...daaa

11 November 2013

SELAMAT TINGGAL PUTING

Assalam pembaca sekalian...

Cerita ni sepatutnya dimuatkan
dalam entry bulan lepas....
Tapi entah macamana terpending sampai la ke hari ni...

Ummi nak share berita gembira buat ummi...
Hehehe...3R sekarang dah tak hisap puting...

Rasa-rasanya di kalangan sahabat2 fb ummi,
mesti ramai yang sedia maklum
betapa risaunya ummi apabila
3R masih lagi berputing sekalipun
masing2 dah berumur 3 tahun...

Sebenarnya semenjak 3R berumur 2 tahun lebih,
ummi dah mula mencari formula utk bagi dorg berenti puting..
Ummi juga pernah luahkan dalam status fb...

Masa tu ramai kawan2 bagi tips...
Ada yang kata letak asam jawa kat puting,
ada yang suruh gunting puting,
dan macam2 lagi lah...

Tapi malangnya,
penghisap puting tegar macam 3R ni
langsung tak jalan dgn tips2 tu semua....

kakak

abang

adik

Masa tu bila tak dapat puting,
maka ketiga-tiganya akan mengamuk secara berjemaah...
End up, terpaksa jugaklah bagi semula...

3R ni mula diberi puting masa umur dorg sebulan...
Masa tu mereka bertiga ni
tersangatlah banyak ragam...

kakak (kanan) dan adik (kiri)

abang

kakak

adik

Masa dorg baby dulu,
setiap malam berjaga, pastu menangis sampai ke subuh...
Dek kerana tak tahan dgn ragam dorg masa tu,
maka kakak ipar ummi cadangkan bagi hisap puting...
Seterusnya melekatlah puting tu sampai ke besar..

3R ni memang obses betul dengan puting...
Asal nak tido je wajib ada menyempal kat mulut...
Kalau bawak berjalan ke mana2,
and nampak dorg macam moody atau kepenatan,
puting ajelah ubatnye...

Jom kita layan dulu gambar2 3R bersama 'nyawa' dorg...

















Tapi Alhamdulillah,
bulan Oktober 2013,
secara rasminya 3R berpisah sudah dengan puting2 nya...

Apa yang membanggakan ummi,
3R berjaya diceraikan dengan puting
tanpa sebarang petua...

Kredit utk walid...
Sebenarnya walid la yang banyak main peranan
dalam hal menceraikan puting ni...

Beberapa hari sebelum kami decide
utk stopkan puting ni,
hari2 kami bagi motivasi kat 3R...
Motivasi cara budak umur 3 tahun lah...

Kami bagitau yang dorg dah besar...
Tak lama lagi nak pergi sekolah...
dah sekolah nanti tak boleh dah hisap puting...
Nanti kalau kawan2 tau kakak, abang & adik
masih hisap puting,
nanti kawan2 & teacher semua ketawakan...
nanti kawan2 cakap "eee tak malu hisap puting"...

Tak sangka plak dengan kata2 sebegitu,
3R betul2 komited utk berhenti hisap puting...

Peringkat permulaan,
kami stopkan waktu siang je...
Maknanye, sepanjang siang tu x boleh hisap...
Hanya nak tidur malam je dibenarkan hisap...

Tak lama pon,
dalam 2 hari kami buat camtu,
nampak dorg dah boleh hidup tanpa puting...
Malam ke-3,
dorg masih hisap puting masa tidur malam...
Tapi lepas dah betul2 lena,
kami cabut puting dr mulut masing2...

Kesian jugak la tengok...
Bila terperasan yg kat mulut dorg takde puting,
masing2 meraba-raba bawah bantal mencari puting
dalam keadaan mata masing2 terpejam....hihiii

Dua malam berturut2 kami buat macam tu...
Masuk malam yang seterusnya,
terus tak bagi puting langsung...
Tapi masing2 liat la nak soh tido...
nak menghilangkan ketagih puting tu,
tiga2 asyik menyonyot air masak je...

Alhamdulillah,
kira2 hampir seminggu berorientasi dengan
satu persatu langkah,
akhirnya 3R dah berpisah terus dari puting...
Peringkat awal aritu,
ada gak la yang terbabas & tersasul mintak puting,
tapi bile ummi rewind semula kat dorg
kenapa semua orang perlu berhenti puting,
masing2 akur dan takde mintak2 lagi...

Secara rasminya,
bulan Oktober 2013 haritu,
dalam usia 3 tahun 2 bulan,
Raniya, Raiyan & Raiyna dah tak berputing lagi...
Hoooreyyyy!!!
Syabas anak-anak ummi...


Ini gambar masa 19/10/2013 haritu...
lepas balik dari kenduri kahwin,
kami singgah ke Aeon Jusco
untuk belikan hadiah sebagai ganjaran
di atas kejayaan mereka...cheewahhh

Sebab masa awal2 lagi memang dh bagitau dorg...
Kalau semua dah tak hisap puting,
nanti ummi & walid belikan hadiah...

Dan sekarang,
 tidur siang ke, malam ke...
Say No To Puting...kikiki
kakak
 
abang

adik



Alhamdulillah...

Kesimpulannya di sini,
terpulang la pada ibu2 semua
nak guna apa cara sekalipun utk 
melatih anak2 berhenti puting...

Jangan putus asa sekiranya apa jua tips
atau petua yg anda lakukan
tidak menampakkan sebarang kejayaan...

Kadang2 benda2 ni kena ambik masa sket...
ada sesetengah budak,
benda2 macam ni akan datang dgn sendiri
tanpa perlu kita paksa...
Seperti 3R, kesedaran utk berhenti puting
tu datang dgn sendirinya apabila
dorg rasa yang dorg dah semakin besar...
 Walau apapun,
kena bersabar ibu2 semua ye...
Bagi mereka masa...
Macam org hisap rokok la jugak,
nak berhenti rokok pon perlukan masa jugak kan...
Bukan bole stop immediately...

Kepada 3R,
sekiranya kakak, abang & adik dah besar nanti,
dan dah boleh membaca blog ummi ni...
Ummi nak kakak, abang & adik tahu,
yang ummi sangat bangga dengan anak2 ummi...
 Ummi bangga sebab kamu semua berhenti puting
di atas kerelaan & kesedaran kamu sendiri...
Kamu semua sedar yang kamu dah besar..
Thank you triplets!!!

Terima kasih walid kerana bersungguh2 berusaha ke arah itu...
Kalau ikutkan hati tisu ummi ni,
memang sentiasa tak sampai hati
bila kakak, abang & adik menangis2 minta puting...
hihihi....